Πολιτική και Οικονομία, Πανεπιστήμιο, Αθλητικά, Κόσμος, Διάφορα, Θεσσαλονίκη News, Κοινωνία

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Ανοιχτή επιστολή της Συγκλήτου του ΑΠΘ




Αγαπητά μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας,
Σας κοινοποιούμε για ενημέρωσή σας την ανοιχτή επιστολή της Συγκλήτου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Οι Πρυτανικές Αρχές,
Ιωάννης Α. Μυλόπουλος, Πρύτανης ΑΠΘ
Ιωάννης Δ. Παντής,  Αναπληρωτής  Πρύτανη (Αντιπρύτανης Οικονομικού Προγραμματισμού και Ανάπτυξης)
Δέσπω Αθ. Λιάλιου, Αναπληρώτρια Πρύτανη (Αντιπρύτανις Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού)
Σοφία Α. Κουίδου-Ανδρέου, Αναπληρώτρια Πρύτανη (Αντιπρύτανις Έρευνας)

----------------

Αγαπητοί γονείς, αγαπητοί φοιτητές και αγαπητές φοιτήτριες,
Με την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, η Σύγκλητος του ΑΠΘ καλωσορίζει τους πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες στο μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της χώρας, συγχαίροντάς τους για την επιτυχία τους και την επιβράβευση των προσπαθειών τους.
Το Α.Π.Θ. , ένα ίδρυμα με διεθνές κύρος, προσφέρει, μέχρι σήμερα, εκπαίδευση πολύ υψηλής ποιότητας σε 75.000 φοιτητές, σε όλα σχεδόν τα επιστημονικά πεδία, στις 11 Σχολές και τα 41 Τμήματα, στηριζόμενο στις υπηρεσίες 2.100 Καθηγητών, 758 διοικητικών υπαλλήλων και 180 εργολαβικών υπαλλήλων. Οι σπουδές στο Α.Π.Θ. και οι επιστημονικές και ερευνητικές διακρίσεις των μελών του (διδασκόντων και διδασκομένων) μας κάνουν υπερήφανους και μας ενδυναμώνουν για την συνέχιση του έργου μας.
Όμως είμαστε αναγκασμένοι να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να σας εκφράσουμε την αγωνία μας για τις επιχειρούμενες ανακατατάξεις στο προσωπικό του Πανεπιστημίου μας, οι οποίες θέτουν άμεσα σε σοβαρό κίνδυνο τη λειτουργία των Σχολών μας και την αρτιότητα των παρεχόμενων σπουδών.
Η ομαλή ακαδημαϊκή ζωή για τη νέα χρονιά θα έπρεπε να έχει αρχίσει κανονικά στις πρώτες μέρες του Οκτώβρη. Σήμερα, θα έπρεπε να έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών/τριών, να έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι εκδηλώσεις ενημέρωσης, και να έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα σύμφωνα με τον προγραμματισμό των σχολών και των τμημάτων. Όμως, εξαιτίας των αποφάσεων της Πολιτείας που αφορούν ζητήματα λειτουργίας ζωτικής σημασίας, το Πανεπιστήμιό μας μαζί με τα άλλα πανεπιστήμια της χώρας βιώνει τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών και υπολειτουργεί. Πιο συγκεκριμένα :
  • Εκατόν εξήντα εννέα (169) υπάλληλοι εξειδικευμένων προσόντων που υποστηρίζουν τις επιστημονικές και ερευνητικές δραστηριότητες του ιδρύματος, κατέχοντας οι περισσότεροι θέσεις αυξημένης ευθύνης, κρίνονται ότι «περισσεύουν», και θα απομακρυνθούν από τις σημερινές θέσεις εργασίας τους, παρά τις τεκμηριωμένες εκθέσεις του Α.Π.Θ. απαντώντας σε προδιαγραφές που έθεσε το ίδιο το Υπουργείο. Σημειώνεται ότι υπάρχουν ήδη ακάλυπτες λειτουργικές διοικητικές ανάγκες, εξαιτίας της διαθεσιμότητας 81 διοικητικών υπαλλήλων την άνοιξη του 2013,
  • Συνεχώς υποχρηματοδοτείται η λειτουργία του ΑΠΘ (η μείωση της χρηματοδότησης μέσω του τακτικού προϋπολογισμού είναι μεγαλύτερη του 60% την τελευταία τριετία),
  • Υπάρχουν ακάλυπτες εκπαιδευτικές ανάγκες εξαιτίας της συνταξιοδότησης καθηγητών και της μη κάλυψης των κενών θέσεων με τον διορισμό των νέων επιστημόνων, που έχουν εκλεγεί και αναμένουν διορισμό επί σειρά ετών,
  • Η ερευνητική δραστηριότητα και η επιστημονική ενημέρωση καθηγητών και φοιτητών έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα, καθώς δεν έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις των ελληνικών πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών με τα διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Με την υπό εξέλιξη «διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων» απειλείται ακόμα και η ομαλή λειτουργία της μεγαλύτερης πανεπιστημιακής βιβλιοθήκης της χώρας μας.

Αγαπητοί γονείς, φοιτητές και φοιτήτριές μας,
Υπάρχει και η άλλη πλευρά, αυτή στην οποία, κατά κανόνα, δεν αναφέρονται τα μέσα ενημέρωσης.Άνθρωποι που δουλεύουν σε πείσμα όλων των παραπάνω, είναι η άλλη πλευρά.
Τα τελευταία χρόνια όλοι, καθηγήτριες και καθηγητές, επιστημονικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό δουλεύουμε με πολύ αντίξοες συνθήκες για να παρέχουμε το καλύτερο δυνατό επίπεδο σπουδών. Παλεύουμε να διεκπεραιώσουμε πολλά και διαφορετικά έργα, που μόνο απερίσπαστους δεν μας αφήνουν για το διδακτικό και ερευνητικό έργο μας.
Σε πείσμα όλων των αντιξοοτήτων, στο Α.Π.Θ. αξιολογήθηκαν όλα σχεδόν τα Τμήματα, από διεθνείς επιτροπές που όρισε το Υπουργείο Παιδείας, και απέσπασαν ευμενή σχόλια.
Συνεχώς κερδίζουμε διεθνείς διακρίσεις και υψηλές θέσεις στις παγκόσμιες αξιολογήσεις, αναπτύσσουμε ομάδες αριστείας και πυκνό δίκτυο συνεργασιών σε διεθνές επίπεδο, δεχόμαστε κάθε εξάμηνο 500 περίπου φοιτητές και φοιτήτριες από Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, αποφέρουμε ετησίως έσοδα από χρηματοδότηση ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων πολλαπλάσια του τακτικού προϋπολογισμού του Ιδρύματος, με τα οποία απασχολούμε νέους ερευνητές και, τέλος, υποστηρίζουμε μεγάλο εύρος κοινωνικών λειτουργιών της πολιτείας, όπως το σεισμολογικό κέντρο, τα κέντρα ιατρικών παροχών και τις αρχαιολογικές ανασκαφές.
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριές μας αγωνίζονται σκληρά, πολλές φορές με σημαντικές ελλείψεις σε επίπεδο υποδομών και διοικητικής υποστήριξης. Παρόλα αυτά, φέρνουν βραβεία στο ίδρυμα, στελεχώνουν διεθνή ερευνητικά κέντρα και οργανισμούς, μας κάνουν περήφανους και μας γεμίζουν ελπίδες για το μέλλον.
Αγαπητοί μας, θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα συνεχίσουμε να πραγματοποιούμε το ακαδημαϊκό μας έργο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να παράγουμε γνώση, να καλλιεργούμε την κριτική σκέψη, να προάγουμε την έρευνα και την καινοτομία, να μορφώνουμε επιστήμονες υψηλού επιπέδου. Καθήκον μας είναι η υπεράσπιση του δημόσιου και αυτοδιοίκητου κατά το Σύνταγμα Πανεπιστημίου.
Σας ευχαριστούμε για τη εμπιστοσύνη που δείχνετε στο ελληνικό Πανεπιστήμιο, και στο μεγάλο και καταξιωμένο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Η Σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Προέλευση Ανακοίνωσης Γραφείο Πρυτανείας στις 21/10/2013 @ 20:52

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου