Πολιτική και Οικονομία, Πανεπιστήμιο, Αθλητικά, Κόσμος, Διάφορα, Θεσσαλονίκη News, Κοινωνία

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

FT: Η τρόικα υπονομεύει την έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση

Οι απαιτήσεις της τρόικας υπονομεύουν την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, επισημαίνει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Financial Times, σχολιάζοντας την κόντρα που υπάρχει στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο με τίτλο «Η τρόικα προκαλεί την Ελλάδα για τα δυο δισ. ευρώ που λείπουν από τον προϋπολογισμό», αναφέρεται ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει σκληρές διαπραγματεύσεις από τους διεθνείς πιστωτές της ως προς το προβλεπόμενο δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2014 που θα μπορούσε να υπονομεύσει τις πιθανότητες εξόδου της χώρας από την εξαετή πλέον ύφεση»
Αξιωματούχοι του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών δηλώνουν, σύμφωνα με τους Financial Times πως το κενό αντιστοιχεί σε μόλις 500 εκατ. ευρώ και μπορεί να καλυφθεί με πειθαρχικά μέτρα στην εισφοροδιαφυγή χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων που δεν καταβάλουν τις εισφορές τους.
Όπως τονίζει η εφημερίδα «η διαμάχη προκύπτει ενώ η αξιοπιστία της Ελλάδας στις διεθνείς χρηματαγορές βελτιώνεται, με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων να υποχωρούν αυτή την εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο από τον προηγούμενο χρόνο που συμφωνήθηκε το δεύτερο πακέτο στήριξης των 173 δισ. ευρώ. Τα hedge funds επενδύουν σημαντικά στα warrants των μετοχών των ελληνικών τραπεζών, τροφοδοτώντας την ανάκαμψη στο μικρό χρηματιστήριο της Αθήνας».
Οι Financial Times σημειώνουν πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014 «εκτροχιάστηκε» από δύο αποφάσεις της τελευταίας στιγμής: τη μη επιβολή εισφοράς επί του τζίρου στις επιχειρήσεις υπέρ του ΟΑΕΕ και το πάγωμα των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις για τους ενστόλους.
«Υπήρχε ιδιαίτερα ισχυρή πολιτική αντίδραση να συμπεριληφθούν οι ένστολοι στο ενοποιημένο μισθολόγιο που έχει ήδη υιοθετηθεί για τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα», δήλωσε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.
Οι διεθνείς πιστωτές ανησυχούν ότι μπορεί να μην επιτευχθούν οι στόχοι εσόδων για τον επόμενο χρόνο καθώς υπάρχουν αναβολές στην αναθεώρηση της φορολογικής διοίκησης. Η κυβέρνηση έχει ήδη χάσει την προθεσμία της τρόικας για τη μετακίνηση 12.500 δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς προσωρινής «κινητικότητας» με χαμηλότερο μισθό, οι οποίοι αντιμετωπίζουν κίνδυνο απόλυσης εάν δεν βρουν άλλη θέση εργασίας στο δημόσιο τομέα».
Η εφημερίδα τονίζει ακόμα πως ορισμένοι αναλυτές αμφισβητούν ότι ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων  θα πετύχει τον στόχο εσόδων που έχει τεθεί στα 3 δισ. ευρώ.
«Η εισαγωγή ενός νέου φόρου πάντα βρίθει προβλημάτων, κυρίως λόγω της γραφειοκρατικής ανεπάρκειας. Ο συγκεκριμένος όμως, ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με σημαντική αντίδραση από τους φορολογούμενους», δήλωσε στην εφημερίδα οικονομικός αναλυτής που δεν ήθελε να κατονομαστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου