Πολιτική και Οικονομία, Πανεπιστήμιο, Αθλητικά, Κόσμος, Διάφορα, Θεσσαλονίκη News, Κοινωνία

Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Financial Times: «Νεοναζί, σταλινιστές και μαοϊστές στην ελληνική Βουλή»

Στο άρθρο με την υπογραφή του αναπληρωτή καθηγητή του πανεπιστημίου Αθηνών Αριστείδη Χατζή, αναφέρεται ότι η σύνθεση της ελληνικής Βουλής η οποία προέκυψε από τις εκλογές της 16ης Ιουνίου 2012 είναι ίσως η χειρότερη στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.
Το κοινοβούλιο περιλαμβάνει νεοναζί, σταλινικούς, μαοϊκούς, ριζοσπάστες αριστερούς, λαϊκιστές, δεξιούς και πολυάριθμους υπερασπιστές παρανοϊκών θεωριών συνωμοσίας.
Μάλιστα ο αρθογράφος συμπληρώνει ότι οι πλέον προσεκτικοί παρατηρητές θεωρούν ότι οι αποτυχίες των κυβερνητικών πολιτικών ξεπερνούν κατά πολύ τα επιτεύγματα του τελευταίου έτους.
Βασικές μεταρρυθμίσεις απέτυχαν ή δεν έγινε ποτέ προσπάθεια να εφαρμοστούν, ενώ όσες πέτυχαν είναι εύθραυστες.
Το δημοσίευμα συνεχίζει λέγοντας ότι τα μέλη της κυβέρνησης φοβούνται το πολιτικό κόστος και διστάζουν να συγκρουστούν με συμφέροντα.
Την ίδια στιγμή, η αντιπολίτευση, σύμφωνα με τον κ. Χατζή, έχει υπερβεί κάθε όριο δημαγωγίας και λαϊκισμού.
«Ένα μείγμα οικονομικού αναλφαβητισμού, στενοκεφαλιάς, δογματισμού και καιροσκοπισμού την καθιστούν εντελώς αναξιόπιστη εναλλακτική στη σημερινή μέτρια κυβέρνηση», προσθέτει χαρακτηριστικά.
Σε αυτό το πλαίσιο κατάθλιψης και απαισιοδοξίας, ο εξτρεμισμός ανθεί, σημειώνεται στο άρθρο των FT.
Υπογραμμίζεται, παράλληλα, ότι οι Ελληνες ψηφοφόροι όχι μόνον εμπιστεύτηκαν ένα νεοναζιστικό κόμμα, τη Χρυσή Αυγή, δίνοντάς του μια σημαντική παρουσία στο ελληνικό κοινοβούλιο, αλλά το έστειλαν εκεί μολονότι οι ηγέτες του δεν προσπαθούσαν καν να κρύψουν τη βίαιη δράση τους και να «μεταμφιεστούν σε απλούς, ειρηνόφιλους ακροδεξιούς».
Το άρθρο αναφέρεται και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και των δύο μελών της Χρυσής Αυγής στο Νέο Ηράκλειο.
«Η αντίδραση της κυβέρνησης Σαμαρά στη δολοφονία, από ένα μέλος της Χρυσής Αυγής, του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα, χαρακτηρίζεται τολμηρή και ντροπιαστική ταυτόχρονα. Τολμηρή σε ό,τι αφορά την έλλειψη δισταγμών να προσαχθεί ακόμη και η ηγεσία της οργάνωσης στη δικαιοσύνη και να προφυλακιστούν βουλευτές της, ντροπιαστική επειδή δεν έγινε με τον προσήκοντα σεβασμό στο γράμμα του νόμου και στα δικαιώματα των κατηγορουμένων» τονίζει το άρθρο.
Ο αρθρογράφος δεν παραλείπει να κάνει αναφορά και στους Έλληνες πολίτες.
«Οποιος διαβάζει αυτό το άρθρο και δεν κατοικεί στην Ελλάδα θα πρέπει να έχει τρομοκρατηθεί. Δεν πρόκειται για γεγονότα καθημερινά σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατία. Ωστόσο, αν επισκεφτεί κανείς την Ελλάδα θα εντυπωσιαστεί από την απάθεια των πολιτών, αφού οι περισσότεροι από εμάς παρακολουθούμε αυτά τα τρομακτικά γεγονότα σαν θεατές ενός ποδοσφαιρικού αγώνα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου