Πολιτική και Οικονομία, Πανεπιστήμιο, Αθλητικά, Κόσμος, Διάφορα, Θεσσαλονίκη News, Κοινωνία

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

«Το στυλ «ό,τι να ναι» του Μπουτάρη είναι επικίνδυνο για την πόλη μας»

Στην ανάγκη οι νέοι άνθρωποι να βγουν μπροστά αναφέρεται μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, Θοδωρής Καραγιάννης, ο οποίος θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική τη συμμετοχή και πιθανή εκλογή τους στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου. Ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ σχολιάζει τη σημερινή διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης, αναφέρεται στο ρόλο που πρέπει να παίξει η πόλη μας, στη συνεργασία μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ καθώς επίσης και στο ρόλο του Κώστα Καραμανλή στο κόμμα.
Συμφωνείτε με τη συνεργασία – συμμαχία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για το καλό της χώρας;
Σε αυτή τη συνεργασία το κάθε κόμμα κουβαλά την ιστορία του, τις αρχές του και τα λάθη του. Δε μπορεί να υπάρξει πολιτική και ιδεολογική ταύτιση, ούτε πρόθεση συγκάλυψης ευθυνών. Όμως οι πολίτες με την ψήφο τους «απαίτησαν» συνεργασίες που πριν λίγα χρόνια φάνταζαν αδιανόητες. Προτιμώ, λοιπόν, υπεύθυνες ευρωπαϊκές πολιτικές, από τους πειραματισμούς του ΣΥΡΙΖΑ. Στο τέλος της μεταπολίτευσης, όπως και στην αρχή της, η πιο υπεύθυνη δύναμη κλήθηκε «να σώσει τη παρτίδα», κάθε συνεργασία σε αυτό το στόχο είναι αναγκαία άρα και θεμιτή, ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους.
Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και βουλευτής Θεσσαλονίκης, Κώστας Καραμανλής έχει προσφέρει πολλά στο κόμμα και δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι θα πρέπει να κάνει δυναμική επανεμφάνιση. Πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο θα βοηθήσει το κόμμα;
Ο πρώην πρωθυπουργός είναι ένα κεφάλαιο και για τη χώρα και για την παράταξη. Σήμερα η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός έχουν αναλάβει το πιο δύσκολο έργο, να σώσουν μια ολόκληρη γενιά, τη γενιά μου και σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να είμαστε όλοι στρατευμένοι.
Οι περισσότεροι νέοι έχουν εγκαταλείψει την πολιτική απαξιώνοντας το πολιτικό σύστημα. Πως μπορεί η νεολαία να ενεργοποιηθεί και πάλι;
Όποιος ασχολείται σήμερα με την πολιτική, θεωρείται για μεγάλη μερίδα των νέων γραφικός μωροφιλόδοξος ή «επαγγελματίας».
Από την άλλη όμως οι νέοι κρίνουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά ακόμη και στον καθημερινό τους καφέ, την πολιτική και τα πρόσωπα, χωρίς τις ιδεοληψίες του παρελθόντος. Οι νέοι, λοιπόν, ασχολούνται καθημερινά με την πολιτική σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Άρα το ζητούμενο είναι η κριτική ενασχόληση να γίνει πολιτική δράση και συμμετοχή, αυτό κάνουμε ως ΟΝΝΕΔ με τις πρωτόγνωρα ανοικτές διαδικασίες που ακολουθούμε και με όλη τη δράση μας.
Ποια θεωρείτε πως είναι η σημασία των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών για τη νέα γενιά; Η συμμετοχή των νέων, με επιστημονική και επαγγελματική κατάρτιση, στην εκλογική διαδικασία του ερχόμενου Μαΐου θα βοηθήσει την τοπική αυτοδιοίκηση;
Γενικότερα πιστεύω ιδιαίτερα στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην τοπική κοινωνία και θεωρώ σωστή κατεύθυνση τη μετάθεση αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση, εκεί όπου οι άνθρωποι μπορούν να κρίνουν στην καθημερινότητα τους, απτά αποτελέσματα και πράξεις. Εκεί όπου επιλέγεις ανθρώπους που γνωρίζεις και συναναστρέφεσαι καθημερινά. Αν συνδυάσετε το παραπάνω με τη δυνατότητα που δίνει η τοπική αυτοδιοίκηση σε νέους ανθρώπους να εκλεγούν και με την άποψη μου για την ανάγκη οι νέοι άνθρωποι να βγούνε μπροστά, θα καταλάβετε πόσο σημαντική θεωρώ τη συμμετοχή και πιθανή εκλογή στα ψηφοδέλτια των συνδυασμών στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου νέων ανθρώπων, ανθρώπων όμως που θα εκφράζουν πολλές κοινωνικές ομάδες και όχι συγκεκριμένα πρότυπα που απαιτούν οι επικοινωνιακές ανάγκες των υποψηφίων δημάρχων και περιφερειαρχών.
Πιστεύετε ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε τομείς όπως είναι ο τουρισμός, οι επενδύσεις κ.α.;
Η Θεσσαλονίκη δε μπορεί απλά, υποχρεούται να παίξει άλλο ρόλο αν θέλουμε να δούμε την πόλη μας να αποτελεί πόλο ανάπτυξης, και τους θεσσαλονικείς να μπορούν να γίνουν πάλι αυτό που μας έχει διδάξει η ιστορία μας, έμποροι, κοσμοπολίτες, χα-
ρούμενοι άνθρωποι και όχι προβληματισμένοι και σκυθρωποί όπως τους βλέπουμε σήμερα στους δρόμους. Η Θεσσαλονίκη έχει τεράστιους μοχλούς ανάπτυξης, τρία πανεπιστήμια (Α.Π.Θ. Πα.Μα.Κ., Διεθνές Πανεπιστήμιο), λιμάνι, γεωγραφική θέση, Εγνατία οδό κλπ. Το πρόβλημα είναι ότι αυτούς τους μοχλούς δεν τους έχουμε αγγίξει ακόμη. Το Πανεπιστήμιο είναι έρμαιο μειοψηφιών και μιας διοίκησης μιας εποχής που εκφράζει αυτά που πρέπει να ξεχάσουμε, η ζώνη καινοτομίας τώρα μετά από πολλά χρόνια αρχίζει επιτέλους να προχωράει, ενώ στο λιμάνι μέχρι πριν λίγα χρόνια κομματικά στελέχη και μετέπειτα «εθνικοί ηγέτες» διαδήλωναν ενάντια σε κάθε σοβαρή προσπάθεια εκμετάλλευσης του. Για να αλλάξουν όλα αυτά θα πρέπει και εμείς οι δημότες και κάτοικοι της πόλης να διεκδικήσουμε αυτά που μπορούμε να έχουμε. Δε γίνεται να πέφτουμε θύματα επικοινωνιακής πολιτικής και να ασχολούμαστε με το αν ο άνθρωπος που θα πρέπει να διοικεί και να εκφράζει την πόλη φοράει κόκκινη κάλτσα, ή να «τραβάει τη προσοχή» του κόσμου με εκδηλώσεις όπως το gay pride που στην πραγματικότητα προσβάλλει βάναυσα κοινωνικές ομάδες που δήθεν σέβεται, ενώ παράλληλα ο «διοργανωτής» αποκαλεί τον εαυτό του «κακό πούστη». Το στυλ «ό,τι να ναι» και το «μούφα εναλλακτικό» δεν είναι πια μόδα, αλλά γραφικότητα, και όταν μιλάμε για τη διοίκηση της πόλης μας είναι και ιδιαίτερα επικίνδυνο.
Πολλοί κατηγορούν τις πολιτικές νεολαίες, πως αποτελούν  «προθάλαμο» για τους αυριανούς βουλευτές αλλά και ένα τρόπο «βολέματος». Ποια η γνώμη σας; Η ΟΝΝΕΔ αποτελεί «φυτώριο» για νέα πολιτικά πρόσωπα;
Η ΟΝΝΕΔ της γενιάς μας, αυτή που υπηρετώ και πιστεύω, οφείλει να έχει πολλαπλούς ρόλους. Αν θέλει όμως να είναι σύγχρονη και δημιουργική, οφείλει να αναδεικνύει προβλήματα και να προτείνει λύσεις, να φύγει από τα γραφεία της, «να βγει στο πεζοδρόμιο» και να έρθει σε επαφή με τη καθημερινότητα του κόσμου, αυτό δηλαδή που φοβούνται οι πολιτικοί. Η ΟΝΝΕΔ θα πρέπει να εκφράζει τη νεολαία στη Ν.Δ. και όχι τη Ν.Δ. στη νεολαία. Στην τελική οφείλει να αποτελέσει αυτό που λείπει από τα Ελληνικά κόμματα και την πολιτική σκηνή, χώρο παραγωγής ιδεών και πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου